HET VETTE GOUD

Voor het project 'Goud van Brabant' zijn Brabantse creatievelingen aan de slag gegaan om verhalen van vroeger tot leven te wekken in een filmpje. Zo ook Stephanie Bakker en Lydia Halders, die een animatie maakten over botersmokkel in de jaren '60.

In de jaren '50 en '60 werden er veel goederen illegaal de grens met België over gesmokkeld. Met name boter, vee en sigaretten waren populaire waren om in het holst van de nacht naar de zuiderburen te brengen en te verkopen. De vraagprijs voor bijvoorbeeld boter was in die tijd in België tot een gulden hoger dan in Nederland en dat zorgde er voor dat er goed verdiend kon worden met smokkelen. Stephanie Bakker en Lydia Halders lieten zich door deze geschiedenis inspireren en schreven in 2019 een spannend fictie-verhaal over een smokkelaarster, dat ze uitwerkten in een korte animatie.

 

 

DE RODE SCHOENEN

Een korte graphic novel animatie van maximaal 5 minuten over het onderwerp femicide geïnspireerd door het sprookje 'De Rode Schoenen'.

Het begon bij de online tweet van Stella Bergsma. Op de dam in Amsterdam stonden 70 paar rode hakken opgesteld als protest tegen femicide in Turkije. Dit symbool van rode schoenen deed me denken aan het idee waar ik al een tijd mee rondloop. Het vrouw onvriendelijke sprookje van de Rode Schoenen vertalen naar het nu met een feministische insteek. Want als u zich het sprookjes een beetje kan herinneren, komt het erop neer dat een jong meisje wordt gestraft omdat ze graag rode schoenen draagt. Dit is zo onkuis dat ze ernstig moet boeten voor haar wangedrag. 

 

Naarmate ik ouder word en vrouwen over het algemeen meer van zich laten horen zowel online als offline, realiseer ik me, samen met mijn netwerk van vriendinnen, dat vrouwen en meisjes veel onrecht is en wordt aangedaan zonder dat wij ons dat hebben gerealiseerd. Deze problemen zitten diep verankerd in onze maatschappij en cultuur waardoor we het als normaal zijn gaan beschouwen. Ze variëren van werk gerelateerde discriminatie tot ons onveilig voelen op straat, gestalkt worden op social media en altijd op je uiterlijk beoordeeld worden. Het respect voor de vrouw daalt aanzienlijk en dat is te merken aan de hoge cijfers in Nederland met betrekking op het vermoorden van vrouwen omdat ze vrouw zijn: Femicide.

MAILWRITER

Voor het bedrijf "Mailwriter' heb ik de huisstijl mogen ontwerpen samen met de bijgevoegde animaties.

Mailwriter is een bedrijf waarmee direct mail op een eenvoudige kan worden besteld door consumenten en kleine bedrijven, waardoor kosten naar beneden gaan en mensen zelf hun promotie onder controle kunnen houden. Hierbij komen slimme qr-codes om de hoek kijken die de consument helpt zijn of haar klanten te tracken.